I år er det sommerferie i Norge som gjelder. Landet vårt har mange fine steder å by på både langs sjøen og til fjells. For deg som skal legge ut på en eventyrlig campingferie har vi samlet en rekke gode tips for at du skal kunne unngå ubehagelige overraskelser på tur, både før og underveis. (God lesing!)
 

Før og under kjøring langs vakre veier

For deg som skal på bilferie med tilhenger eller campingvogn er det viktig å tenke på vektfordelingen med tanke på hvor du laster det du skal frakte med deg. Vektfordeling påvirker bilens kjøreegenskaper i stor grad og feillasting av campingvogn kan være direkte trafikkfarlig.
 
– Et lite tips for deg som skal kjøre med campingvogn for første gang, er å ta seg noen kortere kjøreturer med vognen i forkant av ferien. Da blir du vant med hvordan vognen føles og hvordan den oppfører seg i forskjellige situasjoner, anbefaler campingvogneier og skadebehandler Geir Østom. 
 
Spesielt rygging er lurt å trene på. Skader på bil og vogn som kommer av rygging er blant de skadene som oftest blir rapportert i løpet av sommersesongen. Tren gjerne med en passasjer som skal være med på ferien, slik at du har en ledsager utenfor bilen som følger med på hva som skjer bak vognen når du skal parkere. 

Rett før du skal ut på veien kan det være lurt å gå over en liten huskeliste: 

  • Bruker du støtteben på bobil eller campingvognen er det viktig å huske på å ta dem ned igjen før du kjører. 
  • Påse at du har lukket og låst alt av vinduer og dører før du svinger ut på veien.
  • Husk å sjekke dekktrykket jevnlig gjennom ferien. 
  • Sikre løse gjenstander som kan bli ødelagt eller ødelegge vognen ved nødbrems eller kjøring på ujevn vei.
  • Sørg for å feste campingvogn skikkelig på hengerfeste. 
  • Pass på å montere sikkerhetswiren korrekt i et spesiallaget feste som er plassert like ved hengerfestet, og ikke bare rundt selve hengerfestet. 
  • Vis hensyn og slipp forbi biler som ønsker å holde høyere hastighet enn deg. 

 
I tillegg bør du gå over hvor bred og høy bobilen/campingvognen er. Ved kjøring med større vogn er det større sjanse for å komme bort i autovernet på trange veier, eller skade tak og vegger ved underpassering av broer jernbanelinjer og parkeringshus.

Sørg for god brannsikring i bobil og campingvogn

Når du har kommet deg på plass der du skal bo en eller flere netter, er det lurt å få inn noen rutiner som du gjør hver gang du forlater vognen din. De aller fleste bobiler og campingvogner har gassbeholdere, så husk å stenge av gassventil når du ikke er inne i vognen for å unngå lekkasjer og brann. 
 
Skal du være borte i lengre perioder, et døgn eller mer, fra vognen din, bør du trekke ut stikkontakter og antennekabler. Dette er også viktig når det er fare for tordenvær. 
 
Er det første gang du skal legge ut på veien med bobilen eller campingvognen din må du huske å installer røyk-/gassvarsler i vognen. Husk å ta en batterisjekk på varsleren din dersom du allerede har installert en. 
 
For god brannsikkerhet kan det være lurt å kjøpe et brannteppe til vognen din. Det tar liten plass, slukker raskt oppståtte branner – spesielt småbranner som brennende gryter, gjenstander eller personer som har påtente klær.  
 
– Vår anbefaling er å kjøpe inn et ekstra og godkjent 6 kg brannslukkeapparat med pulver. Det tar litt plass, men ofte blir standard 2 kg apparat for lite og slukker mye mindre enn du kan se for deg. Ved utendørs grilling der vinden kan ta tak er det lurt å ha et stort brannslukningsapparat tilgjengelig, forteller Geir.

Unngå ubehagelige overraskelser fra vær og vind

Vind, regn og lyn kan gi store skader på enkelte elementer på både bobil og campingvogn om du ikke passer på. Skal du montere telt til campingvognen lønner det seg å bruke monteringsanvisningen. Duken skal nemlig være «stramt som et trommeskinn», og dersom du feilmonterer teltet kan det lettere bli skader av vanntyngde fra regnskurer eller av vind. 
Er det meldt sterk vind anbefaler vi at du fester markiser og levegger godt med barduner, eller monterer det ned. Vi ser at det ofte blir skade på både markiser og levegger i sterk eller i moderat vind hvor bardunering ikke er tilstrekkelig. Likeså kan også stenger til markiser ende opp med å slå hull i campingvognen din eller til de som har parkert ved siden av. 

– Mange tenker ikke over hvor raskt vinden kan snu mens du er borte et par timer fra vognen din. Ben på markiser som ikke er bardunert skikkelig kan gi omfattende skader som er krevende å reparere. Med andre ord, en slik ulykke kan gi en brå slutt på ferien, understreker Geir.

Utleie av vogn eller kjøpe?

Har du planer om å leie ut din egen campingvogn eller bobil må du kontakte oss i forkant for å avklare om forsikringen dekker dette. Ring oss enten på 21 62 26 00 eller send oss en e-post på forsikring@jbf.no

Har du fått skade på kjøretøyet ditt? Meld skaden din på Min side. 
På våre forsikringssider for campingvogn og bobil får du oversikt over hva forsikringen din dekker på vognen din. 
 
Ønsker du å kjøpe bobil eller campingvogn før ferien? Hos oss kan du få lån til å kjøpe drømmevognen din. Sjekk ut våre lånevilkår for slike kjøretøy her.