Når bobilen skal settes bort

Uansett om bobilen din skal stå lagret inne i en hall eller ute i vinterkulden, er det noen klargjøringspunkter som uansett bør gjennomgås.

  • Klargjør bobilen både innvendig og utvendig 
    Rengjør vanntank med egnet rensemiddel, og kjør det også gjennom slanger og kraner og skyll godt. Rengjør også kjøleskap og fryseboks og la dørene stå åpne til lufting. Sengetøy, klær og ting bør ryddes ut, og sofaputene bør trekkes ut fra veggen så du unngår jordslag.

    Du bør også smøre alle låser på luker og dører, samt gummilister som er av silikon. Spyl hele bobilen godt utvendig, også på undersiden.  

    Husk at håndbremsen ikke skal stå på ved lagring.

  • Tøm bobilen for vann 
    Enten det er vanntank, varmtvannsbereder eller spillvannstank, skal alt tømmes. Her må du også huske på å få alt vann ut av rørene. Du kan i tillegg kjøre frostvæske gjennom vannsystemet, slik at du forhindrer ar rørene blir ødelagt av kulden.

  • Unngå å få mus på besøk 
    Mus kan gi store skader, og derfor bør du sørge for at bobilen ikke er tiltrekkende for de små gnagerne. Sørg for å fjerne all mat og snacks – hver minste smule skal bort. I tillegg bør du sørge for at alt av luker er lukket, og at lufteventiler har gitter som er intakte.

    Mus og rotter avskyr også lukten av mynte. Det er mulig å kjøpe mynteposer som skal holde mus og rotter unna. Legg en mynteposet på hjulnavet på alle hjulene til bobilen.

  • Ta service på bobilen før du setter den bort 
    Alle biler trenger regelmessig service. Det kan være lurt å ta en service på høsten, så ikke bobilen din blir stående med gammel motorolje gjennom vinteren. Du bør også fylle opp dieseltanken for å hindre kondens.

Under vinterlagringen 

Ikke alle har mulighet til å vinterlagre bobilen sin innendørs i store tørre, og klimakontrollerte haller. Vær og temperatur kan påvirke stort, så derfor bør du også huske å ta vare på bobilen din gjennom vinterhalvåret.

  • Unngå tung snø på taket 
    Ved store snømengder bør taket på bobilen kostes. Her bør du være forsiktig, og du bør unngå å trå på taket. Gåing på taket og bruk av snøskuffe eller spade, kan lett gi skade på taklukene og gi bulker i taket.

    Det er også lurt å rydde bort snø som har lagt seg rundt bobilen, da snøen kan gjøre det lettere for gnagere å komme seg inn i bobilen via hjulene.

  • Lad batteriet gjennom vinteren 
    Batteriet blir dårligere av kulde. Derfor bør du huske å lade batteriet godt før du setter bobilen vekk – men også noen ganger gjennom vinteren. Det kan gi batteriet ditt lenger levetid, og hindre at batteriene fryser og blir ødelagte.

  • Sjekk bobilen jevnlig 
    Det aller beste for å unngå store skader er at du sjekker bobilen jevnlig gjennom hele vinterlagringen. Da kan du oppdage problemer før de har blitt for store. I tillegg anbefaler vi at du starter bobilen hver 5.-6. uke og la den gå på tomgang i 15 minutter.