Tell ned dagene. Studentlivet er en morsom og spennende tid, der nye bekjentskap skal knyttes og mye skal læres. Men før den tiden starter er det en del som skal på plass, både før og under flyttingen til ditt nye hjem. Her er våre råd til deg som blir student til høsten. 

 1.  Forsikre eiendelene dine

  Nå som du flytter ut av foreldrene dine sitt hus, er det smart å ta en gjennomgang av forsikringene dine. Er du godt nok dekket om noe skulle skje i den nye leiligheten eller kollektivet? Hør gjerne med dine foreldre om du fortsatt er forsikret gjennom dem, eller om du må kjøpe din egen innboforsikring.  
   
  Jbf tilbyr egen studentforsikring til deg som student, som dekker de vanligste forsikringsbehovene unge har. I pakken får du blant annet innbo-, reise-, verdi- og ulykkesforsikring med, samt forsikring for studieavbrudd. Les mer om studentforsikringen her

 2. Kjøp mat på tilbud 

  Å begynne å handle inn mat selv kan påvirke økonomien din betraktelig. Mat er dyrt, og er en av de største utgiftene du kommer til å ha. Men handler du smart, kan du senke utgiften en god del. Vårt beste tips er at du ukeshandler, og at du på forhånd har skrevet deg en handleliste. Old school - but it works! Da vil du mest sannsynlig handle mindre av varer som du spontant vil ha der og da.  
   
  I tillegg bør du laste ned appen Mattilbud. Denne appen hjelper deg med å finne tilbud i norske dagligvarebutikker. Appen gir deg en oversikt over tilbud fra Rema 1000, Meny, Kiwi, Rimi, Joker, Spar, Coop-butikkene, Bunnpris, Matkroken, Europris, Narvesen og 7-Eleven. 

 3. Vær prisbevisst - Spar penger der du kan 

  Når man blir student er det ikke alltid at man har all verden å rutte med. Derfor kan det være lurt å sjekke høyt og lavt etter gode tilbud eller å kjøpe brukt om du behøver skolebøker, ting til soverommet ditt eller leiligheten. Finn.no, Prisjakt og Facebook-grupper er lurt å sjekke. Ofte kan du få skolebøker til halve prisen i Facebook-grupper som tilhører studiet eller skolen. Biblioteket er også smart å bruke om du trenger bøker for en kortere periode. 
   
  Merk deg også at du kan spare penger om du er prisbevisst på banktjenestene dine. Mange banker har årsgebyrer på brukskort, samt ulike gebyrer ved bruk og uttak. Hos oss kan studenter få studentpakken vår Prioritet Student – en pakke med gode banktjenester uten gebyrer. Les mer om Prioritert Student her. 
   
 4. Bytt fastlege til byen du skal bo i 

  Mange studenter flytter til helt andre byer og tettsteder enn der de vokste opp. Har du flyttet langt på deg kan det være vanskelig å komme seg til legen raskt om du skulle ha behov for det. Derfor bør du bytte fastlege til en i byen du skal bo i. Studentsamskipnadene har ofte gode tilbud og mange fastleger tilgjengelig for studenter som du kan velge mellom. Husk å spørre om å få overført journalen din ved bytting. Du kan bytte fastlege her

 5. Bli med, si ja, finn relevant arbeid 

  Studentlivet er gøy, gøy gøy. Det er ikke bare en tid for å sitte med nesen i boka, det er tiden for foreninger, studentersamfunnet, fadderuke og andre måter å skaffe nye bekjentskap på. Det er masse som skjer, spennende muligheten kan dukke opp og relevant arbeid kan komme til nytte når du skal søke jobb senere. 
   
  Ta initiativ, si ja, kast deg ut i nye opplevelser og ting du kanskje ikke så for deg at du skulle være med på. Snakk med nye folk. Nettverk er gull verdt når du senere skal ut i jobb.  

  Har du mulighet til å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, uten at det går for mye utover læringen, bør du absolutt gjøre nettopp det. Da får du mer å rutte med, og kan kanskje spare opp litt egenkapital på siden i BSU eller på en sparekonto. 

Lykke til i studentlivet!