Både vind, store nedbørsmengder og kulde er en prøvelse for boligen din, og derfor er det svært viktig at du forebygger der du kan. Det ligger mye skadebegrensning i god vedlikehold, og tar du den årlige høstsjekken på hus og eiendom kan du spare deg for mange overraskelser.

Derfor har vi laget en sjekkliste du kan bruke for å se til at alt er klart for høstværet.

Ta høstsjekken på boligen din

  • Rens takrennen
    Da sikrer du at store vannmengder fra regnvær kan renne fritt bort fra huset. Du vil også sikre at vann ikke bygger seg oppover og kommer seg inn under taket og lager store skader.

  • Sjekk tak, pipe og beslag
    Finner du sprekker, skjevheter eller brister, bør du ta tak i dette med det samme. Dette kan gi store skader dersom du lar det være. Vær oppmerksom på at dårlig isolert tak ofte er årsaken til at farlige istapper dannes.

  • Ta en ryddesjau utenfor huset
    Løse gjenstander kan gi store skader hvis de blir tatt av vinden. Sørg derfor å fjerne utemøbler og løse leker, pakk ned trampolinen og sikre at gjerder er godt festet. Bruker du pressendinger til å dekke over gjenstander ute, bør du påse at de sikres godt.

  • Sjekk kledningen og fasade
    Dårlig kledning kan gi dyre fuktskader. Sjekk om noe må byttes ut. Du bør også se etter glipper og små åpninger der skadedyr kan komme inn. Når kulden er i anmarsj, vil mus og gnagere forsøke å finne veien inn i varmen - og de vil du ikke ha i huset ditt. Tett igjen!

  • Se opp for utsatte trær
    Har du store trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller annet bygg? Da bør du vurdere om de skal beskjæres. Er det fare for at de kan bli tatt av en kraftig storm, bør du vurdere om trærne bør felles. Her kan brannvesenet være behjelpelig dersom du trenger hjelp.

  • Hold sluk, rister og avløp åpne
    Oversvømmelse kan fort oppstå om avløp og sluk er tette. Derfor bør du jevnlig fjerne rusk og rask før høsten kommer for fullt. Når løvet har falt på bakken bør du også gå en ny runde utenfor boligen din for å sjekke at sluk, rist og avløp ikke er tettet igjen.

  • Husk å stenge utekraner
    Når kulda kommer, kan du forhindre vannskader ved å tømme utekrana for vann og stenge stoppekrana. Dette bør gjøres både på frostfrie og ikke frostfrie kraner. Da hindrer du at vann blir stående i rør og utekran, som så kan fryser til og gjøre store skader.

  • Sørg for at brannslukningsutstyret er i orden
    Faren for brann er større om høsten og vinteren, fordi vi fyrer mer i peisen og tenner stearinlys. Sjekk derfor at du har tilstrekkelig med brannalarmer i boligen og om du bør bytte batteri. Sjekk at brannslukningsapparatet ditt ikke har gått ut på dato. Avslutt gjerne med en brannøvelse hjemme, så alle i boligen vet hva de skal gjøre dersom det oppstår brann. Som kunde i Jbf får du 15 % på sikkerhetsprodukter, som blant annet røykvarsler og brannslukningsapparat. Rabattkoden finner du på Min side. 

Dersom du er uheldig og får skade, melder du skaden inn på Min side så snart som mulig. Ikke kast skadede gjenstander dersom dette ikke er avtalt med oss. Vi ønsker å ta en titt på gjenstandene som en del av vår saksbehandling. Vi anbefaler deg at du samler dette opp og legger det på et forsvarlig sted, slik at det ikke kan forvolde ytterligere skade. 

Hold deg oppdatert om værforholdene der du bor på Yr.no!