Her i Norge har vi et varierende klima, og hus og hytter må tåle all slags vær. Men som alt annet må boligen vedlikeholdes jevnlig, for lar du ting være kan du få omfattende skader – som fort kan bli både dyrt og gjøre hus eller hytte ubeboelig for en stund.

Med disse tipsene kan du sørge for at både du og boligen din klarer seg gjennom hele vintersesongen:

  • Unngå vannskader – ta vare på rørene dine  
    Frost i vannrør kan gjøre stor skade, og ofte skyldes det at et rør er uheldig plassert, for eksempel langt ut i yttervegg, i kalde kjellere eller på steder med kalde trekk. Ta en runde for å sjekke hvor dine rør er plassert – kanskje du må holde et ekstra øye med de i vinter.  

    Reiser du bort i vintersesongen bør du stenge hovedstoppekranen og tømme rørene for vann. Eventuelt bør du sørge for at du har tilstrekkelig med varme på, slik at rørene ikke fryser. Vann skal ikke fryse i rørene! 
  • Kjøp inn strøsand før den første frost- eller snødagen 
    Det første snølaget som kommer, kan være vakkert å se på når det dekker landskapet i hvitt. Likevel - ingen vil vel starte den første vintermorgenen på rumpa i oppkjørselen? 

    Morgenfrosten kan komme brått på, og det er dermed ingen grunn til å vente med å kjøpe inn strøsand. Det er dumt å undervurdere hvor glatt bakken kan bli når det har vært underkjølt regn, frost eller snø det siste døgnet. Gå derfor til innkjøp av strøsand og ha en bøtte lett tilgjengelig for å kunne strø utenfor inngangsdøra di.
  • På tide med en sjekk på røykvarslerne 
    1. desember er røykvarslerens dag – en markering for at alle skal huske hvor viktige de er. Vi fyrer både peis og levende lys mye mer under vinterhalvåret, og derfor er det ekstra viktig at røykvarslerne fungerer som de skal.  

    Så kom deg opp på en stol og sjekk om røykvarslerne piper som de skal!
  • Ta vare på pipa di 
    Sprekker og skader i skorsteiner av tegl eller mur bør repareres før du begynner å ta i bruk peisen. Dette er veldig viktig for å unngå frostsprengning når vann trenger inn og fryser. Sjekk også over beslag og gjennomføringer. 

    Etter en grundig sjekk etter sprekker og øvrige tegn på skader, anbefaler vi at du fyrer med tørr ved og har god utlufting – da forebygger du mulig pipebrann.
  • Tung snø er en versting – ikke glem å måke taket 
    Tung snø er slitsomt å måke vekk, og kan være belastende for taket ditt. Derfor bør du huske å måke taket jevnlig, spesielt om snøen er ujevnt fordelt på huset eller hytta di. I tillegg gjør du det tryggere å ferdes rundt bygget når du slipper å tenke på at det er en sjanse for å få et snøras i hodet. 

Les også våre tips om hvordan du kan holde mus og rotter unna boligen din.