Hopp til innholdet
Glad mann som danser i stuen - råd for å komme inn på boligmarkedet
Boliglån for unge

Råd til deg som vil inn på boligmarkedet

Boligprisene i Norge har steget kraftig mange steder, noe som kan gjøre boligdrømmen utfordrende. Her er våre beste råd til deg som vil inn på boligmarkedet. 

Forventet prisutvikling i boligmarkedet

Eiendom Norges boligprisstatistikk har vært dyster lesning for mange unge som drømmer om å kjøpe ny bolig, og ikke bare i hovedstaden. Rekordlav boliglånsrente og få førstegangskjøpobjekter til salgs har presset prisene opp. 

I løpet av de siste årene har boligprisene i Norge steget med om lag seks prosent i året. Med allerede rekordhøye priser er det forventet at den høye boliglånsrenten holder prisene i i sjakk resten av året, og et godt stykke inn i neste år. Etter at rentene topper, vil boligprisene trolig stige igjen, men i et mer moderat tempo.

Når prisene er høye, må mange kjøpe mindre boliger for å få råd. Enkelte kjøpere som tidligere så på 3-roms, ser nå på 2-roms. Dette kan være en midlertidig løsning for å få en fot innenfor boligmarkedet.

Lurer du på hvor mye du kan låne, her gir vi deg en guide.

Raskeste vei inn på boligmarkedet  

Å kjøpe bolig er den største investeringen mange gjør i livet. Å spare opp nok egenkapital er utfordrende for mange. En løsning kan være at foreldre er med på boligkjøpet som kausjonist eller medlåntaker.   

Alternativt kan man kjøpe leilighet sammen med en venn eller partner, da det er rimeligere å kjøpe en 3-roms sammen enn å kjøpe hver sin 2-roms. Dette kan være midlertidig løsning for å få en fot innenfor boligmarkedet.  

Tenk langsiktig  

Selv om man drømmer stort, er det gjerne forskjell på drømmeboligen og det første skrittet inn på boligmarkedet. Tenk langsiktig og husk at boligreisen din må starte et sted. Er boligprisene i sentrum for høye nå, betyr ikke det at du aldri kan bo der. Start boligreisen litt utenfor bykjernen for å ta del i boligprisveksten. 

Beliggenhet

Velg et område med gode buss- eller togforbindelser for enklere tilgang til nærmeste by. Dette gir fleksibilitet og kan være en økonomisk fordel.

Planlegg økonomien nøye

Et boligkjøp koster mer enn salgssummen. Tenk over hvordan du vil leve etter at faste utgifter som mat, transport, renter, avdrag, forsikring, vedlikehold, strøm og eiendomsskatt er betalt. Vil du prioritere boligen, eller ønsker du å ha rom for sparing og ferier? 

Oppussing kan gjøres rimelig. Et nytt IKEA-kjøkken kan koste rundt 20 000 kroner, maling kan gjøres selv, og badet kan oppgraderes kostnadseffektivt. 

Vi finner løsninger for deg

Snakk med oss om dine behov og ønsker. Vi er flinke til å finne løsninger som større banker kanskje ikke tilbyr. Våre rådgivere kan hjelpe deg med å sette opp en økonomisk oversikt, slik at vi sammen kan finne ut hvor mye du kan låne. Vi ønsker at du skal kunne leve komfortabelt med boliglånet ditt, og vurderer derfor hele økonomien din.

Les mer

Boligguiden

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.