![Har du måket taket?](/-/media/banker/js/Bilder---ny-nettside/Skadeforebyggende/Har-du-maket-taket.jpg?la=nb-NO&h=1016&w=1400&mw=1400&hash=453D0CFF9320CA7697C01E4DF4762843)
Har du måket taket?
Vinteren byr ofte på store mengder snø mange steder i landet. Dette kan være utfordrende for hus- og hyttetak. Når all snøen smelter kan det i tillegg bli vannskader på bygningen.
Hvert år opplever mange huseiere skader på grunn av snø og vintervær. Ifølge Finans Norge er det årlig flere tusen skader relatert til snø og is, med erstatningsutbetalinger på flere hundre millioner kroner. Dette inkluderer alt fra tak som kollapser til vannskader som følge av smeltende snø.
Hvorfor skal du måke taket?
- Store snømengder kan føre til skader på taket eller vannskader inne i huset.
- Vekten av snøen kan føre til at taket kollapser.
- Blir taket for tungt, kan det bli tyngre å åpne dørene i huset.
- Snøras fra taket være livsfarlige og gjøre stor skade på mennesker, dyr og eiendeler.
- Som huseier har du et vedlikeholdsansvar, som betyr at du er ansvarlig for å forebygge skader som kan komme av feil, mangler eller slitasje.
– Som huseier har du ansvar for å forebygge skader på huset eller hytta. Hvis du har hatt både tid og mulighet til å måke taket ditt, men ikke har gjort det, kan det føre til redusert forsikringsutbetaling, forklarer Fagansvarlig for Skadeforebygging i JBF, Petter Antonsen.
Tips for å måke taket
- Sikkerhet først: Bruk riktig utstyr og vær forsiktig når du måker taket. Fest deg med tau dersom du skal opp på taket.
- Måk jevnt: Måk snøen jevnt på hver side av taket for å unngå skjevbelastning.
- La litt snø ligge igjen: La det være igjen 10-15 cm snø på taket for å unngå at måkeredskap og spader gjør skade på taktekkingen. Det er lett å skade plater og takstein.
- Fjern snøen før den blir våt og tung: Våt snø veier mer og kan skade taket.
- Vær oppmerksom på endringer: Knirk og smell i bygningen, samt dører og vinduer som er vanskelige å åpne, kan være tegn på at du må måke taket.
Andre ting å huske på
- Båten: Har du båt, må du ikke glemme å måke snø av båten og sjekke presenninger.
- Campingvogn/bobil: Eier du en campingvogn eller bobil som står ute om vinteren, bør du passe på når snøen kommer. Les her om hva du bør gjøre.
- Frostsikring: Sørg for å ha nok varme i boligen (minst 10 grader) for å unngå at rørene fryser. Steng hovedstoppekranen når du skal være borte fra huset eller hytta mer enn tre dager.
- Skaff deg en hyttevenn: Flere skaffer seg en hyttevenn som kan sjekke hytta når ingen er der. En rask sjekk kan redde neste hyttehelg eller ferie.