Hopp til innholdet
Vintersesongen: ikke få hytteferien ødelagt av vannskader

Ikke få hytteferien ødelagt av vannskader

Alt er pakket og klart for noen herlige dager på hytta. Etter flere timer i bilen kommer dere inn på hytta og oppdager at hele hytta er full av vann og is, og hele familien må reise hjem igjen.

Hvert år får en rekke familier hytteferien ødelagt av skader som skyldes frostsprengte rør. Når rørene på hytta sprekker, kan vannmengdene gjøre store skader og gjøre hytta di ubeboelig.

–  Vi mottar flere skademeldinger fra kunder som opplever så store skader at hytteferien blir fullstendig ødelagt, forteller Ståle Bjørnson, takstmann i JBF og en av våre boligskadeeksperter. Når nesten hele hytta er fylt med vann og is, og vannet ikke fungerer, da er det bare å snu og reise hjem.

–  Ofte drar man på hytta i ferier og i helger, fortsetter han. Da er det som regel vanskelig å få tak rørleggere og andre håndverkere. Når det oppstår store skader på hytta, er det ganske mye pes å få fiksa det, siden hytta ofte ligger lang fra der man bor.

Skadene kunne vært unngått

De fleste vannskadene på hytter skyldes frostsprengte rør, som oppstår når vannet i rørene fryser, utvider seg og sprekker røret. 

– De fleste vannskadene vi ser på hytter kommer av at hytteeierne ikke har slått av hovedstoppekrana når de reiser hjem, forteller Ståle. Mange har heller ikke nok varme på i hytta når de ikke er der. Dette kan føre til store reparasjoner og en ubrukelig hytte i flere måneder, samt redusert erstatning. 

Som hytteeier er du pliktet til å prøve å forhindre skader for å få full erstatning ved en skade. Hva du er pliktet til å gjøre, finner du i dokumentene du får når du kjøper en forsikring. De kalles sikkerhetsforskrifter.

For å forhindre vannskader på hytta, skal du stenge hovedstoppekrana når du skal være borte fra hytta i mer enn tre dager. Tøm rørsystemet ved å sette på en kran og la den stå på til alt vannet har rent ut. Husk å stenge krana igjen før du drar.

– Vi fikk inn en skademelding der hytteeierne hadde latt kjøkkenkrana stå åpen da de reiste, forteller Ståle. En liten lekkasje i hovedstoppekrana førte til at små drypp fra kjøkkenkrana frøs til is i avløpet. Dette bygde seg opp til en stor isklump som vokste ut fra oppvaskkummen og utover kjøkkenet.

– Det er jo veldig sjelden dette skjer, påpeker Ståle. Men det viser at det er lurt å være påpasselig.

Det er kjedelig å komme opp til hytta om den er full av vann. 

Ståles tips for å unngå skader på hytta

  1. Steng hovedstoppekrana før dere forlater hytta. Tøm også rørene ved å sette på krana til den ikke renner lenger. Da får dere også sjekka at stoppekrana fungerer.
  2. Sørg for at det er varme på, og at temperaturen inne på hytta er minst 10 grader. Dette forhindrer at rørene fryser.
  3. Rens takrenner og hold snøen unna for å unngå at smeltevann trenger inn i bygningen.
  4. Måk taket når det kommer mye snø.
  5. Sjekk etter hull og sprekker på fasaden, spesielt nært bakken, for å unngå at mus flytter inn.
  6. Husk å låse godt for å forhindre innbrudd, og rydd vekk verdigjenstander. Sørg for at alle vinduer er lukket og at alle dører er stengt.
  7. Har du en reservenøkkel liggende ved hytta, bør du oppbevare denne i en nøkkelboks med kode. Kundene våre får rabatt på sikkerhetsprodukter hos Sikkerheten Selv. Du finner rabattkoden på Min side.

Hva er sikkerhetsforskrifter?

En del av forsikringsavtalen kalles sikkerhetsforskrifter, som du finner i forsikringsbeviset ditt. Disse forskriftene beskriver hva du må gjøre for å unngå skader. Hvis du ikke følger dem, kan skadeerstatningen bli redusert.