
Slik pakker du bilen riktig
En feilpakket bil kan i verste fall være direkte farlig – spesielt hvis bilen må bråbremse eller man havner i en ulykke. Med noen enkle grep kan du sikre en trygg og komfortabel kjøretur.
Påskeferien nærmer seg, og det betyr at mange nordmenn legger ut på veien for å nyte fjell, hytte og familietid. Med 1,5 millioner nordmenn forventet på veiene, er det viktig å pakke bilen på en trygg og effektiv måte.
– Feilpakking av bagasje kan få alvorlige konsekvenser ved en bråbrems eller om man havner i en ulykke, sier Petter Antonsen, skadeforebygger i JBF.
– Mange tenker nok ikke over hvor stor kraft selv en liten gjenstand kan få ved en kollisjon. En liten bag som veier fem kilo vil i en kollisjon i 50 km/t kunne få en kraft på 75 kilo. Den vil du ikke bli truffet av, sier han.
Antonsen kommer med noen enkle, men viktige råd for sikker pakking av bilen:
- Tung bagasje nederst og innerst: Plasser de tyngste gjenstandene i midten av bagasjerommet, så nær baksetet som mulig. Dette bidrar til bedre stabilitet og forhindrer at vekten flytter seg ved brå oppbremsing.
– Hvis du plasserer tung last langt bak i bagasjerommet, risikerer du at bilen blir baktung, noe som kan påvirke styringen og veigrepet, forklarer Antonsen. - Lett bagasje øverst: Legg lettere gjenstander over de tyngre, men unngå å stable høyere enn nakkestøttene. Hvis du har en stasjonsvogn eller SUV, bruk gjerne et bagasjenett for å hindre at ting flyr fremover.
– I tilfelle en kollisjon er det bedre at lette ting faller ned i bagasjerommet enn at de kommer fykende fremover mot passasjerene. - Sikre all bagasje: Bruk integrerte fester og unngå løse gjenstander som kan fly gjennom bilen ved en bråbrems.
– En usikret vannflaske eller mobiltelefon kan bli et farlig prosjektil ved en bråstopp. Derfor bør alt som kan bevege seg, sikres, sier Antonsen. - Unngå blindsoner: Pass på at bagasjen ikke hindrer sikten gjennom bakruta. Riktig sikt er avgjørende for trygg kjøring, spesielt på vinterføre der uforutsette situasjoner oftere kan oppstå.
- Ha nødutstyr lett tilgjengelig: Varseltrekant, refleksvest, førstehjelpsutstyr og eventuelt brannslukningsapparat bør ligge der du raskt får tak i det.
– I en stressende situasjon er det viktig at du slipper å grave frem varseltrekanten under all bagasjen og at du har varme klær lett tilgjengelig, sier Antonsen.

Takboks: Nyttig, men ikke uten risiko
Takboksen er en god løsning for ekstra bagasje, men den krever riktig bruk:
- Unngå overlast: Sjekk hva bilen din tåler i taklast. Mange nyere biler har en grense på 75 kilo. Husk at dette inkluderer både selve takboksen og innholdet i den.
– En overfylt takboks påvirker bilens tyngdepunkt og kan gi dårligere stabilitet i svinger, spesielt på vinterføre. - Fordel vekten jevnt: Ikke legg alt det tunge på én side. En skeivt lastet takboks kan påvirke bilens stabilitet.
- Sjekk festene: Takboksen må være godt festet for å unngå at den løsner ved bråbrems eller kollisjon. Sjekk regelmessig at festene er stramme.
Ved å planlegge pakkingen av bilen, sikrer du en tryggere og mer behagelig kjøretur for deg selv og andre trafikanter.
– En godt pakket bil er ikke bare tryggere, men gir også en bedre kjøreopplevelse med mindre støy og vibrasjoner underveis, sier Antonsen avslutningsvis.